Startsida
Fotoalbum
Dagbok
Djur
Blandat

Riesenschnauzer!

In memoriam:

Min förra hund var en riesenschnauzer. Jag hade honom i ca 6 år. Han blev 12 år gammal. Hans namn var Bony. Jag tog över honom utav en bekant till mig. Han var så otroligt snäll och lojal. Detta är mitt sätt att hedra honom. Tyckte om alla. Lugn och tålmodig. Fast han ibland såg raggig ut i pälsen. Jag trimmade honom inte, utan jag klippte honom bara med en vanlig sax. Så nu tänker jag skriva lite historik och lite annat om just den rasen. Jag kommer att förkorta rasens namn till riesen.

Historik:

Riesen som är en tysk ras härstammar troligen från en blandning mellan mellanschnauzer, Grand danois och Bouvier des flandres. Men kan också vara en stor modell av mellanschnauzern. Rasen visades första gången på en utställning i Munchen 1908 under namnet "rysk björnschnauzer". Den erkändes som brukshund i Tyskland 1925. Rasen fick sitt namn från dess rastypiska raggigt bedårade nosparti, (det tyska ordet för nosparti är "schnauze"). Fram till artonhundra talet ansågs schnauzer vara en strävhårig pincher. Riesen utvecklades förmodligen i Wurtenburg. De vaktade bondkärror och höll stallen fria från skadedjur.

Ursprungsland: Tyskland.
Ursprungsnamn: Riesenschnauzer.
Alternativa namn: Giant schnauzer. (engelskt)

Rasstandard:
Huvud : Kraftigt och långsträckt med tydligt markerat stop. Rektangulär nosrygg. Nosparti format som en avhuggen kil. Svarta läppar.
Ögon: Mörka och ovala.
Öron: V-formade och högt ansatta. Små och upprättstående eller övervikta och tätt liggande.
Kropp: Kvadratisk. Välvd hals. Mellanbred bröstkorg med måttligt välvda revben. Kort rygg med lätt sluttning mot korset. Måttligt uppdragen underlinje.
Extremiteter: Muskulösa ben. Korta, runda tassar med kompakta, välvda tår och mörka klor.
Svans: Högt ansatt och buren.
Päls: Tät, hård och sträv. Tät underull. Strävt skägg och buskiga ögonbryn som lätt skuggar ögonen. Trimning av päls var tredje månad.
Färg: Enfärgad svart eller peppar och salt. Mörk mask. Vita markeringar är oönskade.
Storlek: Riesen: 60-70 cm.
Vikt: Riesen: 30-40 kg.
Karaktär: Dom är livliga, energiska, impulsiva, robusta, stolta och dominanta. Tillgivna och barnvänliga hundar vilket gör dom till idealiska sällskapshundar. Riesen är utmärkt vakthund, pålitliga, uppmärksamma och misstänksamma mot främlingar. Fodrar strikt auktoritet och mycket uppmärksamhet.

Vårdnad och användningsområde: Det är en aktiv hund som behöver mycket motion och att kunna springa fritt. Den passar som vakthund, militärhund, skyddshund, brukshund och sällskapshund.